Η ιστορία της φλογέρας μας ξεκινάει ,όταν η Margaret James , αγγλίδα μουσικοπαιδαγωγός, άρχισε να πειραματίζεται πάνω σε κομμάτια από καλάμι, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα απλό και προσιτό όργανο που να χρησιμοποιείται στα σχολεία και να βασίζεται στην παραδοσιακή φλογέρα του βοσκού. Η James το 1932 ίδρυσε στη Μεγάλη Βρετανία την πρώτη συντεχνία , που σκοπό της είχε την κατασκευή , το παίξιμο και τη διακόσμηση της φλογέρας από καλάμι.
Σήμερα συντεχνίες φλογέρας από καλάμι υπάρχουν σε διάφορες χώρες , όπως η Ολλανδία , η Ελβετία ,η Ιταλία ,η Γαλλία ,η Ιαπωνία και η Αμερική.
Κάθε 5 χρόνια διοργανώνεται ένα διεθνές σεμινάριο στο οποίο συμμετέχουν μέλη απ’όλες τις χώρες.
Στην Ελλάδα η Συντεχνία Φλογέρας από Καλάμι ιδρύθηκε το 1980 από τη Βίβιαν Δημητράτου. Από τότε η συντεχνία αριθμεί πολλά μέλη και έχουν διοργανωθεί αρκετά παιδικά σεμινάρια και σεμινάρια νεολαίας, τρία εκ των οποίων διεθνή:
1982 Σπέτσες
1989 Τσεπέλοβο
1997 Γαλαξίδι
Το 2018 διοργανώθηκε στο Παράλιο Άστρος Κυνουρίας εθνικό σεμινάριο με διεθνείς συμμετοχές από άλλες 6 χώρες.
Υπάρχουν επίσης ομάδες παιξίματος, που μελετάνε σε μικρά σύνολα και κατά καιρούς δίνουν συναυλίες.
Οι φλογέρες από καλάμι (κυρίως μπαμπού) είναι κουρδισμένες στις κλίμακες της δυτικής μουσικής και το ρεπερτόριο τους έχει να κάνει με την διεθνή παράδοση, την αναγέννηση, το μπαρόκ αλλά και με την κλασσική και σύγχρονη μουσική. Η κατασκευή τους ολοκληρώνεται σχετικά γρήγορα με την καθοδήγηση και επίβλεψη των ειδικευμένων δασκάλων της συντεχνίας και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι τριπανάκια, λίμες και άλλα εργαλεία χειρός.
Το ηχόχρωμά της καλαμένιας φλογέρας είναι ιδιαιτέρως γλυκό και φυσικό, κάτι που τις κάνει πολύ αγαπητές στα παιδιά και διευκολύνει την δημιουργία μουσικών συνόλων.
Μέλος της συντεχνίας μπορεί να είναι οποιοσδήποτε έχει φτιάξει μία τέτοια φλογέρα και μπορεί να παίξει μία απλή μελωδία με αυτή.