Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Δελτίο Τύπου - Σεμινάριο φλογέρας στην Αρχαία Ολυμπία 2024

Η Αρχαία Ολυμπία ήταν για φέτος ο τόπος που φιλοξένησε το θερινό σεμινάριο φλογέρας της Ελληνικής Συντεχνίας Φλογέρας από Καλάμι. 

Πάνω από 30 επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί μέλη των συντεχνιών φλογέρας μπαμπού από Ελλάδα, Δανία, Ολλανδία, Αγγλία, Ιταλία, Ελβετία και Αμερική φιλοξενήθηκαν για 5 ημέρες στο Hotel Antonios στην Αρχαία Ολυμπία. 


Με την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, της Διευθύντριας του Γυμνασίου κ. Αλεξίας Λιάγκουρα και του συλλόγου διδασκόντων, όπως και του ιδιοκτήτη του Hotel Antonios κ. Αντώνη Κριτσέλη, η διοργάνωση στέφθηκε με επιτυχία.
Οι συμμετέχοντες, ανάμεσα από μαθήματα, πρόβες και εργαστήρια, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον Αρχαιολογικό χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, να επισκεφθούν τα ιαματικά λουτρά και την παραλία της λίμνης Καϊάφα, το εργαστήριο smili art workshop, το οινοποιείο και το κτήμα Μερκούρη και την σιδηροδρομική γέφυρα του οικισμού Αλφειούσα. 

Την Τρίτη 2 Ιουλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της Αρχαίας Ολυμπίας πραγματοποιήθηκε συναυλία με ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο όπου παρακολούθησαν δημότες αλλά και επισκέπτες της Αρχαίας Ολυμπίας. Μεταξύ άλλων, στη συναυλία ακούστηκαν ο Ολυμπιακός ύμνος και ο Ζορμπάς. 

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ορχήστρα, χορωδία, σε μαθήματα θεωρίας και σύνολα φλογέρας, καθώς και σε εργαστήρια φωνής και κατασκευής μπεντίρ.  

Σημειώνεται ότι οι φλογέρες από καλάμι είναι κουρδισμένες στις κλίμακες της δυτικής μουσικής. Το ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει μουσική από την διεθνή παράδοση, την αναγέννηση, το μπαρόκ αλλά και την κλασική και σύγχρονη μουσική. 


Η κατασκευή τους ολοκληρώνεται σχετικά γρήγορα με την καθοδήγηση και επίβλεψη των ειδικευμένων δασκάλων της συντεχνίας και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι τρυπανάκια, λίμες και άλλα εργαλεία χειρός. 

Το ηχόχρωμά της καλαμένιας φλογέρας είναι ιδιαιτέρως γλυκό και φυσικό, κάτι που τις κάνει πολύ αγαπητές σε ενήλικες και παιδιά, ενώ διευκολύνει την δημιουργία μουσικών συνόλων. 

Το επόμενο ραντεβού μας ορίζεται για το καλοκαίρι του 2026 που θα πραγματοποιηθεί το διεθνές σεμινάριο στην Viviers της Γαλλίας, όπου αναμένεται να συναντηθούν πάνω από 150 φλογεροπαίκτες. 

Όπως απαιτεί το έθιμο, η χώρα που διοργωνώνει το επόμενο διεθνές σεμινάριο κατέχει τον μετρονόμο της ιδρύτριας της πρώτης συντεχνίας Margaret James. Η παράδοση του μετρονόμου έγινε στην Αρχαία Ολυμπία.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου